Blog
Geplaatst op vrijdag 26 april 2024 @ 01:06 door Marilyn_Presley , 128 keer bekeken
Restauratie onthult stukje historie
steigers worden verwijderd, eeuwenoude akte ontdekt
Na maanden van restauratie worden deze week de steigers weggehaald bij het stadhuis. Niet alleen de opgeschoonde gevel wordt weer zichtbaar, ook een heel bijzonder document heeft het daglicht na eeuwen (!) weer kunnen zien.
ROEL KUILDER
Den Bosch
Het afgelopen halfjaar is er hard gewerkt aan de broodnodige restauratie van de gevel van het stadhuis. De ruim 350 jaar oude gevel was namelijk een storende lappendeken geworden. Het was allemaal het gevolg van de natuurlijke elementen en de Tweede Wereldoorlog, maar óók van verschillende schoonmaakbeurten waarvan de een wat succesvoller was dan de ander.
Het doel nu was om de gevel kleurloos te krijgen. Geen rare vlekken, maar één geheel. Dat is gelukt, want nu heeft het stadhuis één zandkleur. Dat is niet zo gek, want de gevel is opgetrokken uit grote blokken zandsteen.
De gevel leek niet veel geheimen meer te verbergen, maar dat was buiten een bijzonder document om gerekend. Een medewerker van aannemer Nico de Bont ontdekte een perkamenten akte uit 1616. Het lag verscholen achter een houten balk boven op de stenen gevel. Het perkamenten stuk heeft volgens de gemeente de tijd relatief goed doorstaan en is voorzien van twee zegels van schepenen van de stad.
De akte uit 1616 gaat over verkoop van een stuk grond langs de Binnendieze aan het stadsbestuur. De verkoper is de Bossche Christina, weduwe van Gijsbert Frankenzoon van Oss. In de akte staat beschreven dat het ook gaat om een kade, een steeg en een watertrap die gebruikt werd door de bewoners van de Vughterdijk.
De oorkonde is vermoedelijk tijdens of na de bouw van de nieuwe stadhuisgevel in 1670 per ongeluk op de muur terechtgekomen. Het archief van de stad lag in die tijd op de zolder van het stadhuis. Sinds 1859 liggen dit soort archiefstukken in het depot van Erfgoed 's-Hertogenbosch. Nu keert de akte, ruim vierhonderd jaar nadat deze is opgesteld, dus terug naar het archiefdepot.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.