Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 17 mei 2024 @ 11:28 door Susan- , 55 keer bekeken

an vlaggen geen gebrek in Den Bosch: een paar maanden geleden hing de stad vol met rood-wit-geel, daarna maakte hij plaats voor de Nederlandse vlag voor Koningsdag en nu spotten we weer een ander exemplaar in het centrum: de blauw-witte vlag. Waar dient-ie eigenlijk voor? 

Misschien heb jij hem al gezien: de blauw-witte vlag. Als-ie nog niet is opgevallen, raden we je aan om een bezoekje aan de Hinthamerstraat te maken, die hangt er vol mee. Ook in en op de Sint-Jan spotten we een paar exemplaren. Waarom is dat? Wij zochten het antwoord en kwamen uiteindelijk uit bij de website van Broederschap van Onze Lieve Vrouw. Deze Bosschenaren zorgen ervoor dat Maria er altijd warmpjes bij zit in de Sint-Jan en het zijn ook de mensen die op Zoete Lieve Gerrit letten. Best wel handig dus.

Meimaand Mariamaand

Deze maand hebben ze het extra druk: mei is namelijk omgedoopt tot Meimaand Mariamaand en die draait helemaal om Maria (goh). Zo wordt ze geëerd met een speciale bidtocht en… er hangen speciaal voor haar door heel de stad vlaggen. Jawel, de blauw-witte vlag is voor de heilige maagd Maria.

Waarom blauw-wit?

De kleuren hebben een speciale betekenis. We ontdekten dat wit de kleur van christelijke feesten is en het blauwe gedeelte slaat volgens onze collega’s van het BD op de kleur die Maria veel zou hebben gedragen. Het Broederschap van Onze Lieve Vrouw breidt dit nog uit: het wit slaat ook op Maria zelf, vanwege het maagdelijk wit. Tegelijkertijd is het ook de kleur van Christus zelf, die het ultieme licht is. Het is dus allemaal met elkaar verbonden.

Anderen beschermen

Nu zien we het misschien niet meer zo zitten om allemaal dezelfde kleding aan te doen, maar dat was vroeger wel anders! Veel meisjes in Den Bosch en andere steden in het zuiden van Nederland droegen vroeger blauw-witte kleren. Ze geloofden namelijk dat je dan ‘onder bescherming van de heilige maagd Maria’ stond. Ook zwangere vrouwen kozen er vaak voor om helemaal in het blauw-wit te gaan. Op die manier werd hun ongeboren kindje beschermd. Lief!

Je kunt je het nu bijna niet voorstellen, maar deze kledingvoorschriften werden streng bijgehouden. Een andere kleur dragen tussen deze items was geen optie. Ook niet bij sokken of ondergoed! Hoe ze dit controleerden? Dat weten we ook niet…

Bron: Zoetelievevrouw.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.